top of page

In het ritme van het kosmologische patroon

Het leven heeft een uniek ritme, een kosmologisch patroon waar alles in fysieke vorm mee verbonden is. Je kunt het zien als een uniek lied waar vormen uit rollen die dansen en bewegen op het ritme van dat lied.

Als je je bewust wordt van het oeroude kosmologische patroon, kun je opeens heel veel helderheid en begrip halen uit schijnbaar chaotische en willekeurige gebeurtenissen.

Er is namelijk altijd een natuurlijke stroom die het leven laat zien; een evolutie van opeenvolgende bewegingen en een dynamische balans tussen die bewegingen.

Je kunt het kosmologische patroon gaan herkennen door de ritmes en patronen in de natuur en in jezelf te observeren. Dit is wat natuurgenezers en astrologen duizenden jaren geleden al deden om het leven en haar energetische essentie te doorgronden. Ze observeerden de sterren en planeten, de seizoenen en hun eigen lichaam. En uit alle inzichten die ze kregen, vloeide een grote diversiteit aan geneeswijzen en filosofieën voort.Tegenwoordig is het voor veel mensen niet meer te herkennen, dat oeroude lied waar we allemaal op dansen. Er is zo veel kennis beschikbaar dat het nogal overweldigend kan zijn om de eenvoud van de levensstroom te onderscheiden. En toch is het kosmologische patroon ontzettend simpel en in alles aanwezig. De vorm en de taal om die vorm te omschrijven is misschien steeds anders, maar de energie die eronder zit, de essentie, is altijd hetzelfde. De een ziet oplossingen in astrologie, de ander in lichaamswerk, en een derde in homeopathie. Toch is de helende beweging steeds vergelijkbaar als je op een diepere laag kunt voelen.


Als je het patroon eenmaal herkent en geïntegreerd hebt, kun je het overal waarnemen en je eigen ritme erop afstemmen.

Het kosmologische patroon begint met de vonk. Natuurlijk is er geen begin zonder een einde en in die verbondenheid bestaat er nooit echt een absoluut beginpunt. Dat gezegd hebbende trekken we voor het gemak, de vonk van het begin even uit de context van het hele patroon. In de vonk zit het bliksemsnel wakker worden van bewustzijn voor iets nieuws. Je vindt de energie van de vonk in ogen die zich openen en in een flits waarnemen. Het is een opgerichte energie die naar buiten beweegt (up and out), zoals het symbool van het sterrenbeeld ram (︎♈︎) in de astrologie. Het is zichtbaar in een nieuwe gedachte (bijvoorbeeld: “Goh, ik vraag me af hoe dat werkt?”), die als een elektrisch signaal door je brein vuurt. Het is als de eerste hartslag van een baby in de baarmoeder die begint te kloppen bij vijf weken en vier dagen.We zijn bijna weer op het lentepunt, het moment dat de baan van de zon (de ecliptica) de hemelevenaar snijdt en het begin van de lente op het noordelijk halfrond markeert. Dit jaar valt de lente-equinox (of -evening) op 20 maart. Tijdens dat moment zijn de dag en nacht even lang en komt de zon precies op in het oosten en gaat deze onder in het westen. De lente-evening is een prachtig moment om de balans in licht en donker te voelen en daarna bewust te worden van de energie van de vonk van het nieuwe begin.


Vanuit het lentepunt kun je opeenvolgend alle energieën van het kosmologische patroon volgen, van de vonk in het begin tot de mist aan het einde.

De levende energie van de vonk zit ook in ieder mens. Dit deel van jezelf kun je ontmoeten en op een diep niveau begrijpen door je te richten op de corresponderende energieën om je heen. Als je je op een vroege ochtend richt op het moment van zonsopkomst en je ziet hoe het zonlicht opeens boven de horizon naar je toe straalt, dan zie je de levende geest van de vonk/ram. Je kunt het ervaren als je zelf een (kamp)vuur start of naar vuurwerk kijkt.

Door te observeren en voelen kun je het natuurlijke ritme steeds beter gaan zien. Je herkent dan overal de energieën van het kosmologische patroon. Als de volle maan in het astrologische teken Ram staat, hoef je niet op internet op te zoeken wat dat betekent, je weet zelf wat dat betekent, want je herkent de energie van Ram in jezelf. Je kan dan automatisch ook sneller waarnemen wanneer je uit het natuurlijke ritme raakt en begrijpt sneller hoe je weer in de natuurlijke stroom komt.Ik ben heel dankbaar dat deze kennis en wijsheid op mijn pad kwam en ik geniet zo van de magie van dat natuurlijke ritme in mij en om me heen, dat ik dat graag verder met je zou willen delen. Ik zal er soms een artikel over schrijven en mocht je er dieper in willen duiken, geef ik de cursus ‘Als water’, die dit jaar (2022) start op 22 maart, net na het lentepunt.

Van de vonk in mijn hart naar jou, ik wens je veel stroming toe,

Elise


Meer informatie over de cursus: riverlandrose.com/alswater

Recent Posts

See All

留言


bottom of page